Metingen in de gezondheidszorg

Metrologie speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg en daarmee in het welzijn van ons allemaal. Het stellen van goede diagnoses en het uitvoeren van behandelingen zijn in hoge mate afhankelijk van de betrouwbaarheid van meetmethoden en referentiematerialen.

Introductie

Het belang van metrologie in de gezondheidszorg

Innovatie in de zorg is niet meer mogelijk zonder dat metrologie daar een rol in speelt. De gezondheidszorg maakt op grote schaal gebruik van meetapparatuur om ziekten te voorkomen, te diagnosticeren en te behandelen. Gezondheidswerkers moeten erop kunnen vertrouwen dat de instrumenten die ze hiervoor gebruiken nauwkeurig en betrouwbaar zijn. Of het nu gaat om het vinden van nanodeeltjes in het bloed, het meten van glucosewaardes of de bepaling van richtlijnen voor tests zoals bloeddruk, temperatuur of röntgenstralen. Door apparatuur te testen, kalibreren en onderhouden zorg je dat de metingen betrouwbaar zijn. Daarbij is het belangrijk dat de metingen herleidbaar zijn, zodat de meetwaarden van apparatuur in bijvoorbeeld een Nederlands ziekenhuis hetzelfde zijn als de apparatuur in een ziekenhuis in het buitenland.

De mogelijkheden van metrologie worden steeds groter en bepalender binnen de gezondheidssector. Ook onder leveranciers van medische apparatuur groeit de bewustwording van het belang om apparaten eerder, vaker en vakkundig te laten doormeten. Daarbij is metrologie belangrijk voor de ontwikkeling en validatie van nieuwe medische technologieën en geneesmiddelen.

Meer weten over dit thema?

Onze experts staan voor je klaar.

Erik van de Graaf
Commercial Director

Meetuitdagingen in de gezondheidszorg

Als je ergens betrouwbaarheid wil dan is dat wel in de gezondheidszorg. Een verkeerd ingesteld apparaat dat niet de juiste waarden weergeeft, kan ertoe leiden dat een specialist die afhankelijk is van de apparatuur een verkeerde diagnose stelt. Daarbij wordt steeds meer medische apparatuur uitgerust met nieuwe digitale technieken. Zo worden vaker kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning ingezet om medische beslissingen op te baseren of om de effectiviteit van behandelingen te bepalen.

Al dit soort innovaties bieden naast nieuwe mogelijkheden ook uitdagingen. Nieuwe meettechnieken vereisen nieuwe meetmethoden en meetstandaarden. Verder onderzoek en toepassing van metrologische technologieën in de gezondheidszorg zijn essentieel voor de verbetering van de kwaliteit van gezondheidszorg.

Meten in de praktijk

De gezondheidszorg in Nederland kenmerkt zich door haar hoge kwaliteit en innovatieve karakter. Lees meer over welke ontwikkelingen zich voordoen in de praktijk:

Hoe VSL kan helpen

VSL werkt voortdurend aan de ontwikkeling van nieuwe meettechnieken en -standaarden. Het kunnen vertrouwen op meetresultaten en -apparatuur is van groot belang bij medische behandelingen zoals radiotherapie. Maar denk ook aan het meten van lichaamsvloeistoffen en stoffen als PFAS en stikstof in de leefomgeving die impact hebben op de gezondheid. VSL verricht veel onderzoek, testen en kalibraties en beschikt over referentiemateriaal. Wij leveren input zodat gezondheidsspecialisten meer mogelijkheden hebben om hun werk te doen.