Metrologie voor druk

Van vliegtuigen tot verpakkingen: drukkracht is overal. Zeker nu steeds meer processen worden geautomatiseerd, bieden nauwkeurige drukmetingen belangrijke inzichten. Bijvoorbeeld op het gebied van kwaliteit en veiligheid.

Introductie

Druk

Drukmetingen leveren belangrijke informatie in verschillende situaties. Denk aan het vaststellen van de vlieghoogte van vliegtuigen. Dit wordt bepaald door het meten van de luchtdruk. Om de veiligheid te garanderen moeten de meters in een vliegtuig herleidbaar gekalibreerd zijn. Daarnaast speelt druk een belangrijke rol bij het vullen van glasflessen. Om explosies te voorkomen is een veilige druk ook hier essentieel.

Ook bij consumentenproducten speelt een goede drukmeting een rol. Zo worden chipszakken gevuld met stikstofgas, om te zorgen dat de chips in de zak door de lucht heel blijft. Dit gebeurt onder een specifieke druk om te voorkomen dat de zakken klappen.

Meer weten over onze diensten?

Onze experts staan voor je klaar.

Michel Brakel
Sales Engineer

VSL en druk

Op het gebied van druk werkt VSL onder meer voor de procesindustrie, gezondheidszorg, olie- en gasindustrie, en voor analytische en chemische laboratoria. Daarnaast leveren we kalibraties aan (geaccrediteerde) instellingen die drukbalansen en drukmeters gebruiken.

De primaire standaard voor druk is een drukbalans die bestaat uit een piston-cilindercombinatie (PCC), waarvan het effectieve oppervlak zeer goed bekend is en direct herleidbaar is naar de Nederlandse standaarden voor massa, lengte en tijd. Met deze primaire standaard worden andere effectieve oppervlakken van piston-cilindercombinaties bepaald, van de laagste gevoeligheid (5 kPa/kg) tot aan de grootste gevoeligheid (5 MPa/kg). Deze metingen worden uitgevoerd door middel van de cross-float methode

Consultancy

Wij bieden ondersteuning en geven advies bij vraagstukken van fabrikanten en eindgebruikers, waarmee ze meet- en inspectiemethodes kunnen verbeteren om de proces- en productkwaliteit te optimaliseren.

Maatwerk

Metrologisch maatwerk voor druk

Met de diepgaande kennis over metingen en interpretatie van meetgegevens kan VSL u van dienst zijn met onder andere:

  • Begeleiding bij het opzetten en accrediteren van kwaliteitssystemen
  • Opzetten/begeleiden van het inrichten van uw kalibratielaboratorium, bijvoorbeeld het kalibreren van uw drukbalansen etc.
  • Opstellen van een kalibratieplan van uw meetstandaarden
  • Advies voor interpretaties van diverse (meet)normen
  • Validatie van meetsoftware

Uiteraard is elke situatie uniek. Wilt u ons advies, of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Kalibraties

Kalibratiediensten voor druk

In veel productieprocessen is druk belangrijk wanneer het om kwaliteit of veiligheid gaat. Zeker met de automatisering van steeds meer processen moet een drukmeting nauwkeurig en betrouwbaar verlopen. VSL kalibreert en justeert drukmeetapparatuur met een lage meetonzekerheid. Zowel absolute-, relatieve- als verschildruk zijn mogelijk.

Bij de kalibratie passen we een correctie toe van zaken die effect hebben op de meting, zoals temperatuur en gravitatie. De resultaten van de uitgevoerde kalibraties zijn herleidbaar naar primaire en/of (inter)nationaal erkende meetstandaarden.

Kalibraties voor geaccrediteerde laboratoria

Geaccrediteerde laboratoria die hun meetinstrumenten door VSL laten kalibreren, kunnen de kwaliteit van deze apparatuur goed onderbouwen. Dat is een voordeel wanneer zij met bijvoorbeeld externe afnemers werken.

Bekijk ook onze andere vakgebieden