Metrologie voor massa

Dagelijks meten we vanalles: van aardappelen bij de groenteboer tot de ingrediënten van medicijnen. Het nauwkeurig meten van massa is belangrijk met het oog op veiligheid, gezondheid en kosten.

Introductie

Massa

We wegen dagelijks veel: van de aardappelen bij de groenteboer tot de ingrediënten van medicijnen. In dat laatste geval moet dit met uiterste nauwkeurigheid gebeuren, want 1 mg (0,001 gram) te veel van een bepaalde stof in een medicijn kan dodelijk zijn. Voor het opsporen van doping luistert het nog nauwer. In dat geval meten we met nanogram/liter (0,000 000 001 g/liter).

Bij massametingen gaat het niet alleen over kleine hoeveelheden. In havens lossen schepen grote hoeveelheden bulkgoederen, die aan de hand van gewicht vaak afgerekend worden. Tijd is geld en daarom moet de meting tijdens het lossen op de lopende band gebeuren, waardoor een juiste meting van het gewicht een complexe zaak wordt. Nauwkeurig meten van massa is dus belangrijk met het oog op veiligheid, gezondheid en kosten.

VSL en massa

VSL beheert de primaire standaard voor massa. We leveren op het gebied van massa verschillende diensten aan onder meer fabrikanten van balansen en aan kalibratielaboratoria.

Consultancy

Wij bieden ondersteuning en geven advies bij vraagstukken van fabrikanten en eindgebruikers, waarmee ze meet- en inspectiemethodes kunnen verbeteren om de proces- en productkwaliteit te optimaliseren.

Meer weten over onze diensten?

Onze experts staan voor je klaar.

Jaïr Blom
Sales Engineer

Maatwerk

Metrologisch maatwerk voor massa

Met de diepgaande kennis over metingen en interpretatie van meetgegevens kan VSL u van dienst zijn met onder andere:

    • Begeleiding bij het opzetten en accrediteren van kwaliteitssystemen
    • Opzetten/begeleiden van het inrichten van uw kalibratielaboratorium, bijvoorbeeld kalibreren van uw meetstandaarden tot E0 klasse
    • Opstellen van een kalibratieplan van uw meetstandaarden
    • Advies voor interpretaties van diverse (meet)normen
    • Validatie van meetsoftware

Uiteraard is elke situatie uniek. Wilt u ons advies, of weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Kalibraties

Kalibratiediensten voor massa

Massametingen spelen een belangrijke rol in de handel, industrie en bij procescontrole. Ook analytische laboratoria maken gebruik van massametingen. VSL kalibreert en justeert massastukken van klasse M1 tot en met klasse E1, waarbij we de conventionele massa, de ware massa en de newtonische massa kunnen vaststellen. Een kalibratie door VSL levert herleidbaarheid én de hoogste nauwkeurigheid in Nederland.

Bekijk ook onze andere vakgebieden