Datawetenschap

Metrologie en datawetenschap zijn tegenwoordig nauw met elkaar verweven. VSL ondersteunt in het vergaren van de juiste inzichten uit je data.

Onze diensten

Onze diensten voor datawetenschap en modellering

VSL is expert op het gebied van Data Science & Modelling (DSM) – oftewel, datawetenschap en modellering. Op basis van deze expertise biedt VSL klanten hulp en advies bij het ontwikkelen en valideren van AI-oplossingen, algoritmes en meetsystemen. We hebben veel ervaring in het berekenen van meetonzekerheden, het uitvoeren van simulaties en het analyseren van (grote hoeveelheden) meetdata met statistische methoden.

Bovendien geven we geregeld feedback op rapporten, uitspraken of andere meetresultaten. Met de validatierapporten van VSL kunnen (software)fabrikanten laten zien dat hun product onafhankelijk is gevalideerd en geschikt is voor ISO/IEC 17025 geaccrediteerde meetlaboratoria.

Meer weten over onze diensten?

Onze experts staan voor je klaar.

Michael van Schaik
Senior Account Manager

Data Science

In DSM betekent datawetenschap het analyseren van data om verbanden en patronen te ontdekken. De diensten die VSL in dit kader levert zijn:

  1. Statistische analyses van meetdata en onzekerheidsbepaling, eventueel in samenwerking met andere groepen van VSL als die de metingen uitvoeren.
  2. Statistische analyses van proficiency-tests en key comparisons in samenwerking met andere groepen binnen VSL die deze tests en comparisons organiseren.

Modelontwikkeling

In de context van DSM is modellering het wiskundig modelleren van metingen en het ontwikkelen van simulaties om betere digitale representaties te krijgen van apparaten en de onzekerheden van metingen sneller en beter te berekenen. Daarbij ondersteunen we in:

  1. Het wiskundig modelleren van metingen en bepaling meetonzekerheid in samenwerking met de klant, en de ontwikkeling van software hiervoor.
  2. De ontwikkeling van AI- en machine learning-modellen.

Review en validatie

Weet je of de juiste formules worden gebruikt in je software? En kun je vertrouwen op de prognoses van een machine learning-model? Door software en modellen te reviewen en valideren, biedt VSL vertrouwen in de data die organisaties dagelijks gebruiken. Dat doen we middels:

  1. Validatie van metrologische rekensoftware.
  2. Review van rapporten van de klant m.b.t. statistische data-analyse van meetgegevens en het beoordelen van onzekerheidsbudgetten.
  3. Review en validatie van AI- en ML-modellen.

Adviesdiensten

Tot slot biedt VSL adviesdiensten, zoals bij het bepalen van herkalibratietermijnen rond de analyses van meetdata en onzekerheidberekeningen. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Bekijk onze vakgebieden