Digitalisering van metingen en metrologie

Digitale transformatie is overal en dus ook in metrologie. Niet alleen speelt metrologie een rol in de digitalisering van veel processen in industrie en maatschappij, ook metrologie zelf digitaliseert.

Introductie

Het belang van metrologie in de digitalisering

De snelle vooruitgang van digitale technologieën heeft een grote impact op onze maatschappij. Steeds meer meetsystemen en meetinstrumenten produceren slimme data. Daarnaast experimenteren tal van sectoren – van de energiesector tot de zorg – met AI-oplossingen. Artificial Intelligence maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data te verwerken en voorspellende modellen te maken, waar vervolgens belangrijke conclusies uit getrokken worden.

Het is dan ook essentieel dat metingen kloppen en de data goed wordt geïnterpreteerd. Ook wil je dat de datastructuur en AI volgens bepaalde kwaliteitsnormen werken. Dit is waar metrologie een belangrijke rol speelt. In de omslag van de oude situatie naar de nieuwe gedigitaliseerde situatie moeten metingen net zo (dan wel nóg meer) betrouwbaar en herleidbaar zijn, zodat iedereen kan vertrouwen op de meetresultaten.

Meer weten over dit thema?

Onze experts staan voor je klaar.

Erik van de Graaf
Commercial Director

De digitalisering van de metrologie

Naast de digitalisering van processen en systemen, digitaliseert metrologie zelf ook. Zo kunnen we bijvoorbeeld door digitale innovaties veel nauwkeuriger meten, maakt AI automatische zelfkalibratie mogelijk en heeft de toename van het gebruik van sensoren impact op de metrologische traceerbaarheid.

Dit vraagt om een aanpassing van de metrologie aan het digitale tijdperk. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding of herdefinitie van eenheden van het SI-systeem. Zo zijn er sinds 2022 wetenschappelijke termen voor getallen die ongelooflijk grote (ronna, quetta) en kleine (ronto, quecto) waarden aangeven.

Meetuitdagingen in tijden van digitalisering

Het gebruik van geavanceerde algoritmes, kunstmatige intelligentie en andere innovatieve technologieën heeft een grote impact op meetmethodes en de kalibratie van instrumenten. Om de voordelen van nieuwe technieken optimaal te benutten, moeten we kunnen vertrouwen op de data en de modellen waar ze uit voortkomen. De eisen waaraan gegevens moeten voldoen om als betrouwbaar te worden beschouwd, worden steeds strenger. Maar ook het analyseren van grote stromen data en hier de juiste conclusies uit trekken, brengt uitdagingen met zich mee. Samen met collega-instituten, kennisinstellingen en de industrie werken we bij VSL aan het vinden van de juiste oplossingen.

Lees hier de laatste meetontwikkelingen op het gebied van:

VSL

Hoe VSL kan helpen

Bij het integreren van digitale technologieën in processen, systemen of installaties kan veel fout gaan. Zo vraagt de enorme hoeveelheid data die dagelijks gegenereerd wordt om een juiste implementatie en interpretatie. VSL neemt obstakels weg door de betrouwbaarheid en herleidbaarheid van metingen en meetmiddelen te waarborgen. Ook kunnen wij helpen bij het correct analyseren en interpreteren van (meet)data.

Ook interessant: