Metrologie voor vocht

Vocht is in veel processen een belangrijke factor voor kwaliteit. Te veel of te weinig vocht kan leiden tot schimmels, schade, corrosie, hydraten of menselijk ongemak. Dat voorkom je met regelmatige vochtmetingen die betrouwbaar en bovenal herleidbaar zijn.

Introductie

Vocht

Vocht is in veel processen een belangrijke factor voor kwaliteit. Bij de productie van bijvoorbeeld medicijnen en voedsel moet je het vochtgehalte continu nauwkeurig controleren om de kwaliteit te garanderen. Te veel vocht kan in het ergste geval leiden tot de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.

In de aardgasindustrie is de controle van het vochtgehalte met name van belang om schade te voorkomen. Waterdamp in buizen geeft corrosie en in combinatie met methaan kunnen hydraten ontstaan, wat kan leiden tot blokkades in de doorstroming van het gas en schade aan de buizen.

Vocht heeft ook invloed op menselijk comfort. Een te vochtige ruimte is onaangenaam en kan bovendien schimmelvorming veroorzaken. Een te droge ruimte is minstens net zo onaangenaam, met als gevolg hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Bovendien verlaagt droge lucht het natuurlijke afweersysteem, waardoor we vatbaarder zijn voor infecties.

Meer weten over onze diensten?

Onze experts staan voor je klaar.

Michel Brakel
Sales Engineer

VSL en vocht

VSL levert voor onder meer de voedselindustrie, medicijnindustrie, procesindustrie en geaccrediteerde kalibratielaboratoria verschillende diensten op het gebied van herleidbare vochtmetingen.

De nationale, primaire referentiestandaard voor vocht is een primaire vochtgenerator. In de generator verzadigen we een gasstroom volledig met waterdamp, bij een nauwkeurig vastgestelde temperatuur en druk. Als gas gebruiken we lucht, stikstof en methaan. De referentiestandaard is direct herleidbaar naar de SI-eenheden.

Consultancy

Wij bieden ondersteuning en geven advies bij vraagstukken van fabrikanten en eindgebruikers, waarmee ze meet- en inspectiemethodes kunnen verbeteren om de proces- en productkwaliteit te optimaliseren.is direct herleidbaar naar de SI-eenheden.

Maatwerk

Metrologisch maatwerk voor vocht

VSL heeft uitgebreide kennis over metingen en interpretatie van meetgegevens op het gebied van vocht. We bieden onder meer de volgende diensten aan:

  • Ontwikkeling van en advies over meetmethoden voor vocht.
  • Validatie van vochtmeetsystemen.
  • Verlagen en opstellen van een onzekerheidsbudget.
  • Begeleiding bij het opzetten en accrediteren van kwaliteitssystemen.

Uiteraard is elke situatie uniek. Behoefte aan advies of weten wat wij kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

Kalibraties

Kalibratiediensten voor vocht

Vocht is belangrijk voor de verbetering van producten, het reduceren van kosten en het verbeteren van menselijk comfort. Bovendien speelt vocht (en temperatuur) vaak een directe of indirecte rol bij diverse processen, zoals in de petrochemische industrie, bij energieproductie, in de gezondheidszorg en bij milieugerelateerde onderwerpen. Door nauwkeurig te meten, kan VSL helpen om de (negatieve) invloed van vocht op processen en producten te minimaliseren. Daarnaast leveren we diensten op het gebied van vochtmetingen aan fabrikanten van sensoren en aan kalibratielaboratoria.

Dauwpuntmeters kalibreren

VSL kalibreert dauwpuntmeters direct tegen de primaire vochtgenerator en vochtigheidssensoren. Dat doen we in een klimaatkast met daarin een primair gekalibreerde dauwpuntmeter en temperatuursensoren. Het totale kalibratieproces, inclusief de analyse van de resultaten, onzekerheidsberekeningen en het maken van de certificaten, is geautomatiseerd. Daardoor zijn de doorlooptijden kort.

Bekijk ook onze andere vakgebieden