Meld je aan voor de Themadag Gasanalyse:
“Dilemma’s in de energietransitie, het klimaat en het milieu”

Nieuws

Themadag gasanalyse

Dilemma’s in de energietransitie, het klimaat en het milieu

26 September 2024

Een dilemma is een probleem of een situatie waarbij je een keuze moet maken, een beslissing moet nemen, een knoop moet doorhakken, maar elk besluit levert weer andere problemen op. We komen ze dagelijks tegen thuis op het werk of in het nieuws. Zo ook dilemma’s gerelateerd aan de energietransitie, het klimaat en het milieu.

Voor de energietransitie schakelen we over van fossiele brandstoffen naar groene energie, zoals waterstof, en wordt de CO2 afgevangen en opgeslagen. Hiervoor zijn veel veranderingen nodig, hoe kunnen we die veilig en efficiënt laten verlopen? Belangrijke aspecten hierbij zijn het samplen van gasstromen en de zuiverheid van de gassen.

PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) worden vanwege hun bijzondere eigenschappen in veel toepassingen gebruikt. Als PFAS vrijkomen uit producten komen ze in het milieu terecht en zijn ze schadelijk voor de gezondheid van de mens en milieu. Wat zijn de huidige risico’s van PFAS, hoe kunnen we ze bemonsteren en wat zijn de laatste ontwikkelingen in het meten van PFAS?

Ammoniak is een energiedrager met een grote energiedichtheid. Dat maakt ammoniak een belangrijke troef in de energietransitie maar tegelijkertijd wordt er gestreefd naar lagere ammoniakemissies uit de landbouw en veeteelt. Hoe kunnen we ammoniak als energiedrager gebruiken en tegelijk zorgen dat de totale emissies laag blijven? Wat zijn de lokale emissies en mitigatie van ammoniak en hoe kunnen we deze emissies betrouwbaar meten?

VSL en de normcommissie NEN 310 158 nodigen u van harte uit om tijdens onze 21ste themadag gasanalyse samen te kijken hoe gasanalyse kan bijdragen aan het maken van verstandige keuzes. We hebben een boeiend programma samengesteld. De dag wordt afgesloten met een rondleiding in diverse VSL-laboratoria, gevolgd door een drankje en de gelegenheid om verder na te praten.

Van 9:30 tot 15:00 staan de volgende onderwerpen op de agenda:

  • Natural gas, hydrogen or CCUS; compositional sampling will always be the essential part of your value stream
  • Uitdagingen voor zuiverheid definities van pure H2 en CO2
  • Hoe LC/MS het PFAS-probleem op de kaart zette
  • Uit de lucht gegrepen: Recente analyses van vluchtige PFAS
  • Ammoniak in de atmosfeer, wat gebeurt er, en hoe veel?
  • Bringing ammonia SI traceability to the field

Tussendoor en naderhand is er genoeg tijd om bij te praten met vakgenoten, onder het genot van een verzorgde lunch en afsluitende borrel. U krijgt ook een kijkje in de keuken van VSL tijdens een rondleiding langs enkele van onze laboratoria.

Deelname is gratis. Aanmelden kan nog tot en met 6 september.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Normcommissie 310 158 Gasanalyse: