150 jaar Meterconventie
We vieren een metrologische mijlpaal: 150 jaar Meterconventie
We vieren een metrologische mijlpaal: 150 jaar Meterconventie
Nederland bouwt aan een netwerk waarin de tijd met een nauwkeurigheid van slechts enkele miljardste delen van een seconde kan worden verstuurd. Hoewel het netwerk in eerste instantie bedoeld is voor toepassingen in wetenschappelijk onderzoek, is de verwachting dat er in de nabije toekomst ook meer alledaagse toepassingen komen voor deze extreem nauwkeurige tijd.
In project SENVIDET wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Einstein Telescope door innovatie op het gebied van sensoren voor vibratie-isolatie.
MVS’en zijn van cruciaal belang voor veel hoogwaardige industrieën, waarin Europa wereldwijd concurrerend is, en voor de EU-doelstellingen op het gebied van digitale transformatie en van energietransitie.
Het ondersteunen van geavanceerde produktieprocessen met behulp van zogenaamde Digital Metrology Twins (D-MT’s), waarbij VSL vooral zal werken aan een digitale representatie van tactiele metingen op de CMM.
We zijn trots om te delen dat VSL 13 nieuwe onderzoeksprojecten heeft veiliggesteld in de oproepen van het Europese Partnerschap voor Metrologie (EPM) voor 2024. Bij 4 van deze projecten wordt VSL de coördinator. Dit vertegenwoordigt een opmerkelijke succesratio van 75% van de door ons ingediende voorstellen.
In mei 2023 startte het nieuwe onderzoeksproject ‘Trustworthy virtual experiments and digital twins’ (‘Betrouwbare virtuele experimenten en digitale tweelingen’) (ViDiT).
Virtuele experimenten en digitale tweelingen zijn sleuteltechnologieën om Europees strategisch beleid gericht op duurzaamheid en digitalisering te verwezenlijken en te realiseren binnen het complexe raamwerk van Industrie 4.0 en de Europese Green Deal.
Het voorgestelde onderzoek zal een metrologische oplossing bieden om vergelijkingen mogelijk te maken van hoogwaardige klokken tussen alle Europese NMI’s, onderzoeksinstituten en serviceproviders die frequentienormen hanteren.
Deze subsidie voor onderzoeksmobiliteit heeft samen met het EMPIR-project 20FUN02 POLight tot doel meerdere optische meetmethoden te verbeteren voor het gebruik in nanometrologie.