LNG meten

LNG is een relatief schoon alternatief voor bijvoorbeeld diesel of bunkerolie. Voordat LNG wereldwijd kan worden ingezet, moeten diverse meetuitdagingen worden overwonnen. Met de eerste LNG kalibratie- en testfaciliteit ter wereld heeft VSL daarvoor de basis gelegd.

LNG

Het meten van LNG
LNG staat voor ‘liquefied/liquid natural gas’. Het is een mengsel van vloeibaar aardgas dat voornamelijk bestaat uit methaan met mogelijke restgassen als stikstof, propaan en ethaan. In de transitiefase naar een volledig duurzaam energiesysteem krijgt LNG een steeds grotere rol als hernieuwbare energiebron. Het is een relatief schoner alternatief dan bijvoorbeeld diesel of bunkerolie en wordt met name gebruikt in de transportsector. Daarnaast is LNG een grondstof voor de chemie en blauwe waterstof, geproduceerd uit aardgas maar dan zonder CO2 footprint.

Voordat LNG echter wereldwijd kan worden ingezet, moeten uitdagingen rondom het exact en consistent kunnen meten van LNG worden overwonnen.

Meer weten over dit onderwerp?

Onze experts staan voor je klaar.

Michael van Schaik
Senior Account Manager

Een kalibratie- en testinstallatie specifiek voor LNG

Aardgas, en dus ook LNG, wordt pas vloeibaar bij een temperatuur van -162°C. Het correct laten werken van meetapparatuur bij die extreme temperatuur is een grote uitdaging. Toch is dit cruciaal. Vanwege de volumes en massa waarin LNG wordt getransporteerd, kan een kleine meetfout al snel duizenden euro’s kosten.

Wereldwijd wordt gebruikgemaakt van drijvende LNG-terminals. Schepen worden hier gevuld met LNG en op hun bestemming geleegd. Wanneer een schip aanmeert en de LNG verpompt naar de installatie, kan er sprake zijn van ijsvorming op de meters. Deze schommeling in temperaturen zorgt voor afwijkende metingen. Dat komt doordat LNG-meters doorgaans getest worden met water op kamertemperatuur.

VSL beschikt over een moderne kalibratie- en testinstallatie voor vloeibaar aardgas. Dit is de eerste testfaciliteit ter wereld waar echt met LNG wordt getest. Met deze installatie en de bijbehorende meetstandaard zijn LNG-metingen veel preciezer en nauwkeuriger. Zo draagt VSL bij aan een verantwoorde inzet van vloeibaar aardgas voor een duurzame maatschappij.

Hoe VSL kan helpen

Om eventuele twijfel weg te nemen van LNG-meetresultaten is het verstandig om bij de kalibratie LNG te gebruiken. In de LNG-kalibratie- en testfaciliteit van VSL kunnen massa- en volumeflowmeters worden gekalibreerd onder cryogene omstandigheden met LNG als kalibratievloeistof. Met de inzet van de mastermeter methode tijdens de kalibratie kunnen wij elk uitgangssignaal bepalen.

De LNG-kalibratiefaciliteit is herleidbaar naar de Nationale Standaard van Nederland, heeft een lage meetonzekerheid (CMC) en is momenteel de enige ter wereld. Alle VSL-kalibraties van flowmeters, inclusief LNG, worden over de hele wereld geaccepteerd.

Naast het kalibreren van flowmeters heeft VSL met deze LNG-faciliteit veel (praktische) kennis en ervaring met betrekking tot het kalibreren en testen onder cryogene omstandigheden. VSL wordt daarom vaak nauw betrokken bij en participeert in cryogene projecten of wetenschappelijke onderzoeken over de hele wereld.