Wat betekent digitale transformatie voor metrologie?

Nieuws

Wat betekent digitale transformatie voor metrologie?

Digitale transformatie is overal in de maatschappij. Ook metrologie wordt op allerlei manieren beïnvloed door de digitale transformatie. In zijn paper ‘The digital transformation and novel calibration approaches’ gaat Gertjan Kok, Scientist Data Science & Modelling bij VSL Dutch Metrology Institute, in op hoe nieuwe digitale technologieën effect hebben op het werk en de rol van Nationale Metrologische Instituten als VSL.

Wat zijn voor meetinstituten de relevante mathematische en statistische effecten van de digitale transformatie? Welke effecten zijn er voor het modelleren van meetinstrumenten en het analyseren van meetdata? Tegenwoordig maken meetinstrumenten al gebruik van geavanceerde algoritmes die zijn ontwikkeld via artificial intelligence. Virtuele instrumenten en digital twins (virtuele representaties van een fysiek object) hebben hun weg gevonden in de metrologie. Het gebruik van dit soort technologieën heeft een aanzienlijke impact op de herleidbaarheid van metingen en de kalibratie van instrumenten.

Gertjan Kok bespreekt de effecten van digitalisering op de praktijk en toekomst van metrologie. Hij stelt (en beantwoordt) ook de vraag of technologieën als AI en digital twins een deel van de taken van een metrologisch instituut kunnen overnemen.

U kunt de paper ‘The digital transformation and novel calibration approaches’ hier downloaden.