VSL geeft startschot voor nieuw European Center for Flow Measurement

Nationaal Metrologisch Instituut VSL heeft vandaag de eerste paal geslagen van haar nieuwe ‘European Center for Flow Measurement’ op de Rotterdamse Maasvlakte.

Insight VSL

VSL geeft startschot voor nieuw European Center for Flow Measurement

Rotterdam, 18 maart 2022 – Nationaal Metrologisch Instituut VSL heeft vandaag de eerste paal geslagen van haar nieuwe ‘European Center for Flow Measurement’ op de Rotterdamse Maasvlakte. In de faciliteit, die een zes keer grotere flow rate heeft dan de bestaande van VSL in Dordrecht, kunnen met moderne technologie heel nauwkeurige kalibraties van een grotere range aan vloeistofmeters uitgevoerd worden. Deze kalibraties worden steeds belangrijker en moeten steeds nauwkeuriger worden uitgevoerd, bijvoorbeeld omdat vloeistoffen duurder worden. Of schaarser, zoals schoon en veilig drinkwaterNaar verwachting wordt het European Center for Flow Measurement van VSL in het derde kwartaal van 2022 opgeleverd.

Fabienne van Booma, Managing Director bij VSL, opende de feestelijke ceremonie op de Maasvlakte in het bijzijn van een beperkt aantal gasten en sprak van een mijlpaal voor zowel VSL als voor de handel en industrie in het algemeen. Van Booma:

“Innovatie is niet mogelijk zonder wetenschappelijke meetstandaarden. Met de realisatie van de European Center for Flow Measurement bevestigt VSL nogmaals haar toonaangevende positie in metrologie. Bovendien leveren wij zo een belangrijke bijdrage aan de verdere versterking van de innovatiekracht van Nederland.”

Na de opening van de ceremonie gaven Erik Smits, Manager Liquid Flow Metrology en Marc Pieksma, Operational Director bij VSL het officiële startschot voor de bouw door de eerste, symbolische, klappen uit te delen. Erik Smits is verheugd over de start van de bouw: “We mogen als VSL en als team Liquid Flow Metrology trots zijn op deze Europese meetfaciliteit. We kunnen vloeistofmeters met een kleine diameter nu al zeer nauwkeurig kalibreren. Straks kunnen we dat dankzij het nieuwe European Center for Flow Measurement nóg nauwkeuriger en voor meters met een grotere diameter. Bovendien kunnen we met deze nieuwe en geavanceerde installatie ook de vloeistofmeetinstrumenten voor de duurzame en hernieuwbare vloeistoffen meten en kalibreren. Daarmee leveren we een wezenlijke bijdrage aan de energietransitie.”

Marc Pieksma voegt daaraan toe:

“Met deze nieuwe faciliteit houdt de Europese markt ook in de toekomst toegang tot onafhankelijke kalibraties, waarbij de herleidbaarheid naar nationale standaarden en de onafhankelijkheid van de juiste metingen van vloeistofmeters blijvend wordt gegarandeerd.”

De bouw van het nieuwe European Center for Flow Measurement is mede mogelijk gemaakt door een aanvullende subsidie bedoeld voor projecten met een Europese dimensie.