European Center for Flow Measurement viert ISO 17025-accreditatie en heropening LNG-faciliteit

Nieuws

European Center for Flow Measurement viert ISO 17025-accreditatie en heropening LNG-faciliteit

Het European Center for Flow Measurement (ECFM) in Rotterdam heeft enkele nieuwe mijlpalen te vieren. Na de opening van het ECFM in maart 2023 heeft het ECFM binnen een half jaar de ISO 17025-accreditatie ontvangen voor zowel de Waterflow 650- als de Waterflow 2500-installatie. Bovendien is nu ook de LNG-faciliteit verhuisd naar de Maasvlakte en weer operationeel.

Het ontvangen van de  ISO 17025-accreditatie is een belangrijke mijlpaal voor VSL, maar zeker voor de industrie. Vanaf dit moment kunnen nu geaccrediteerde kalibraties worden uitgevoerd van flowmeters op zowel de Flow 650-installatie als de Flow 2500-installatie. Dat betekent dat de kwaliteit van flowmeterkalibraties voor vloeistof onafhankelijk is gewaarborgd, waardoor klanten van VSL nodeloze discussies bij externe controles kunnen vermijden.

Daarnaast is hard gewerkt om de LNG kalibratie en test-faciliteit weer operationeel te krijgen. De LNG-faciliteit is een wereldwijd unieke installatie en van grote meerwaarde voor de energietransitie. Als we vervuilende brandstoffen in het transport willen vervangen met vloeibaar aardgas (LNG), moet LNG namelijk wel nauwkeurig kunnen worden gemeten. Want gezien de grote hoeveelheden waarin LNG zal worden gebruikt, kan een kleine meetfout forse financiële consequenties hebben. Dat is makkelijker dan het klinkt, want de metingen geschieden bij een extreme temperatuur van -162°C. Dat maakt het een grote technische uitdaging, die VSL met deze LNG-faciliteit heeft overwonnen. De eerste batchmetingen voor stikstof starten op 4 januari 2024 en LNG-batchmetingen staan gepland vanaf 8 februari. Vanwege de grote belangstelling hebben deze batches geen einddatum.

Deze mijlpalen tonen wederom de voortrekkersrol van VSL in zowel de metrologie als de energietransitie. We willen graag onze waardering uitspreken naar het gehele flow-team – Erik Smits, Timo Jacobs, Peter Sakkers en Cock Oosterman – voor hun inzet in het behalen van de accreditatie. Onze speciale dank gaat bovendien uit naar Ara Abdulrahman, wiens inzet van onschatbare waarde was in het gereedmaken van de LNG-faciliteit.

Klik hier voor meer informatie over de nieuwe accreditatie.