VSL opent European Center for Flow Measurement in Rotterdam

Nieuws

VSL opent European Center for Flow Measurement in Rotterdam

Nationaal Metrologisch Instituut VSL heeft vandaag haar nieuwe European Center for Flow Measurement (ECFM) geopend op de Rotterdamse Maasvlakte. De nieuwe faciliteit maak het mogelijk om grote industriële vloeistofmeters nog nauwkeuriger te kalibreren en testen.

Met de opening van het ECFM vervult VSL een internationale behoefte. Het testen en kalibreren van flowmeters wordt steeds belangrijker en moet steeds nauwkeuriger worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld omdat vloeistoffen duurder of schaarser worden, zoals schoon en veilig drinkwater. Ook ziet VSL in de zoektocht naar duurzamere brandstoffen steeds meer vraag naar nieuwe soorten vloeistofmeters. De faciliteit in Rotterdam biedt nog meer mogelijkheden voor de ontwikkeling van deze meters. Zo draagt het nieuwe European Center for Flow Measurement ook haar steentje bij aan de energietransitie.

Fabienne van Booma, Managing Director bij VSL, opende de feestelijke ceremonie op de Maasvlakte in het bijzijn van tientallen gasten en genodigden:

“Zonder wetenschappelijke meetstandaarden is innovatie niet mogelijk. Met de realisatie van het European Center for Flow Measurement levert VSL een belangrijke bijdrage aan de verdere versterking van de innovatiekracht van Nederland. Bovendien bevestigt het nogmaals onze toonaangevende positie in metrologie.”

Meetuitdagingen in de flowsector

De opening van het ECFM betekent ook de start van een meerdaags event: the European Flow Measurement Workshop. Tijdens dit event gaan experts dieper in op de meetuitdagingen voor de flowsector. Dit is een belangrijk onderwerp, gezien voor veel industrieën een nauwkeurig meetproces van essentieel belang is voor zaken als veiligheid, kwaliteitscontrole of facturering. In de nieuwe faciliteit, die een zes keer grotere flow rate heeft dan de bestaande faciliteit van VSL in Dordrecht, kunnen met moderne technologie nu heel nauwkeurige kalibraties en testen met een grotere range aan vloeistofmeters uitgevoerd worden.

Met het nieuwe European Center for Flow Measurement kan VSL onafhankelijke en herleidbare kalibraties blijven garanderen. De bouw van het nieuwe European Center for Flow Measurement is mede mogelijk gemaakt door een aanvullende subsidie vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.