Wereld Metrologiedag 2023 viert het belang van metingen in ons wereldwijde voedselsysteem

Nieuws

Wereld Metrologiedag 2023 viert het belang van metingen in ons wereldwijde voedselsysteem

Op 20 mei is het Wereld Metrologiedag, het jaarlijkse evenement dat de cruciale rol van metingen in ons dagelijks leven benadrukt. Dit jaar staat de dag in het thema van ‘Metingen ter ondersteuning van het wereldwijde voedselsysteem’. Van de internationale graanhandel tot het online wegen van voorverpakte goederen, nauwkeurige metingen spelen een essentiële rol bij het waarborgen van eerlijke, kwalitatieve en transparante productie en handel van voedsel.

Voedsel is een grote zorg voor iedereen. Eind 2022 telde de wereldbevolking 8 miljard mensen. Samen met de uitputting van de natuurlijke hulpbronnen en de gevolgen van de klimaatverandering stelt dit het wereldwijde voedselsysteem voor steeds grotere uitdagingen. Metingen spelen een centrale rol in de ondersteuning van ons wereldwijde voedselsysteem. Van boer tot bord zorgen nauwkeurige metingen voor voedselkwaliteit, veiligheid en eerlijke handelspraktijken.

In de landbouw bijvoorbeeld helpen nauwkeurige beoordelingen van de bodemsamenstelling en het vochtgehalte de groei van gewassen te optimaliseren en overmatig gebruik van hulpbronnen te voorkomen. Daarnaast speelt metrologie een essentiële rol bij het waarborgen van de voedselveiligheid door een nauwkeurige controle van residuen van bestrijdingsmiddelen, verontreinigende stoffen en voedingswaarden. Bovendien zijn metingen van vitaal belang voor het bevorderen van eerlijke handel en billijke transacties. Zo maken nauwkeurige metingen een consistente kwantificering van producten mogelijk. Dit vermindert geschillen en garandeert eerlijke prijzen, bijvoorbeeld omdat het voorkomt dat verpakkingen te weinig worden gevuld of dat de producthoeveelheden verkeerd worden geëtiketteerd.

Pyramide van herleidbaarheid
Om kwaliteit, veiligheid en eerlijke handel te garanderen, moet aan voedselnormen worden voldaan. Om consistente normen te handhaven moeten alle metingen worden uitgevoerd volgens het SI-stelsel. Dit is het internationaal erkende metrieke stelsel dat uniforme meeteenheden omvat voor verschillende grootheden zoals afstand, massa, snelheid en temperatuur.

Nationale metrologische instituten (NMI’s), zoals VSL in Nederland, beheren en ontwikkelen nationale primaire meetstandaarden op basis van deze internationale eenheden. Met andere woorden: het SI en de NMI’s staan aan de basis van alle voedselmetingen. Zo kunnen alle belanghebbenden, van laboratoria en producenten tot supermarkten en consumenten, vertrouwen op een wereldwijd traceerbaar en hoogwaardig voedselsysteem.

Meer bewustwording rondom metrologie

Bij het vieren van Wereld Metrologiedag is het belangrijk om de onmisbare rol van nauwkeurige metingen te erkennen bij het ondersteunen van voedselzekerheid, afvalvermindering en eerlijke handelspraktijken en zo bij te dragen tot een duurzamere en rechtvaardigere toekomst. Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door het Internationaal Bureau voor Gewichten en Maten (BIPM) en de Internationale Organisatie voor Wettelijke Metrologie (OIML), in samenwerking met de nationale metrologie organisaties, ter herkenning van de ondertekening van het Meterverdrag in 1875.