Wetenschappelijk medewerker Chemie

6 december 2021
Vacaturenummer 016

Wil jij werken bij één van ’s werelds meest toonaangevende bedrijven op het gebied van metrologie? Lijkt het je leuk om samen met andere specialisten bij te dragen aan onbetwistbare meetresultaten in een hoogwaardig uitgerust laboratorium? Dan ben jij de persoon die we zoeken! 

Binnen VSL werken diverse teams aan metingen, kalibraties en Europees onderzoek op het gebied van meetstandaarden. De onderwerpen waar VSL onderzoek naar doet zijn over het algemeen gerelateerd aan energietransitie en klimaat en gezondheid. 

Binnen het chemie team is nu een vacature ontstaan en daarom zijn we op zoek naar een enthousiaste:

Wetenschappelijk medewerker Chemie
[32 tot 40 uur per week]

Jouw werkgebied
Je gaat werken in een team dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van meetstandaarden en meetmethoden voor de samenstelling van gasmengsels en je werkt ook samen met het stromingsteam. De samenstelling van gassen wordt diverser en ingewikkelder met de energietransitie en hogere milieueisen van tegenwoordig. Je levert een belangrijke bijdrage aan de lopende onderzoeksprogramma’s op dit gebied. Je werkt aan het (door)ontwikkelen en toepassen van meetstandaarden en meetmethoden met bijzondere aandacht voor gasanalyse. Tevens neem je deel aan internationale vergelijken en verricht je precisiemetingen, adviesopdrachten en trainingen voor derden. 

Dit heb je in huis

  • Je bent afgestudeerd (M.Sc.) of gepromoveerd in een technische richting zodat je processen begrijpt zoals bijvoorbeeld (fysische) chemie, procestechnologie materiaalkunde, natuurkunde, werktuigbouwkunde of een aanverwante opleiding
  • Ervaring op gebied van energietransitie en waterstof is een pré. 
  • Je hebt affiniteit met de evaluatie en interpretatie van meetdata en je hebt gevoel voor getallen.
  • Affiniteit met het analysetechnieken zoals GC of HPLC is een pré.
  • Je combineert praktische vaardigheden met analytisch inzicht.
  • Je hebt aantoonbare affiniteit met het uitvoeren van onderzoeksopdrachten.
  • Je beschikt over een goede spreek- en schrijfvaardigheid in de Nederlandse en Engelse taal.


Uiteraard ben je pro-actief, flexibel, een enthousiaste en betrokken teamspeler, probleemoplossend en je weet je collega’s te inspireren met je optimisme. Je bent in staat om hoofd- en bijzaken te onderscheiden en om zowel zelfstandig als in teamverband samen te werken.

Over VSL
VSL maakt deel uit van First Dutch Innovations en telt ruim negentig gepassioneerde medewerkers. In opdracht van de Nederlandse overheid ontwikkelen en beheren wij de nationale meetstandaarden. En wij zorgen ervoor dat deze tot de top van de wereld behoren en internationaal geaccepteerd zijn. Daarnaast verzorgen we onder meer kalibraties, maatwerk,
referentiematerialen, interlaboratoriumvergelijkingen en trainingen. Als nationaal metrologisch instituut (NMI) maken we de meetresultaten van bedrijven, laboratoria en instellingen direct herleidbaar naar internationale standaarden. Daarmee levert VSL een belangrijke bijdrage aan de betrouwbaarheid, kwaliteit en innovatie van producten en processen in het bedrijfsleven en de samenleving.

Jouw beloning
VSL biedt je de kans je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Onze cultuur kenmerkt zich door zelfsturende en gedreven mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en passie voor het vak. Samenwerken is daarbij onlosmakelijk verbonden met succes! VSL kent aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals o.a. korting bij de ziektekostenverzekering en een vergoeding voor een fitnessabonnement een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket à-la-carte met de mogelijkheid een goede balans te vinden tussen werk en privé. Het salaris past bij de zwaarte van de functie.

Enthousiast? Solliciteer dan en word onze collega!
Wil je meer informatie over deze functie? Neem dan contact op met Elvira Huizeling, operationeel manager: E-mail: ehuizeling@vsl.nl
Heb je interesse stuur dan je CV en motivatie vóór 25 december 2021 naar Lydia de Koning, personeelsadviseur VSL: E-mail: ldekoning@vsl.nl, T: 015-2691543.