Stage Optica

Stage

Optica

Nieuwe kalibratiestandaarden en -methoden voor radiometrie en fotometrie na de uitfasering van gloeilampen

Dit ben jij:

  • Bachelor- of masterstudent in een natuurkundegerelateerd vakgebied.
  • Geïnteresseerd in optica, radiometrie, fotometrie.
  • Kwaliteitsgericht en accuraat, vergezeld van een gezonde dosis pragmatisme.
  • Vloeiend in het Engels. Nederlands is onze officiële taal en heeft de voorkeur, maar is niet verplicht.

Context van de uitdaging:
De afgelopen jaren zijn lasergestuurde plasmabronnen door verschillende fabrikanten op grotere schaal verkrijgbaar op de markt gekomen als nieuwe technologieproducten. Deze bronnen genereren een breedbandspectrum met hoge instralingsniveaus. De Light Driven Light Source (LDLS) is een breedbandige bron, gekenmerkt door een vrij vlakke spectrale emissie, variërend van ongeveer 170 nm tot 2100 nm. Dit is aantrekkelijk, vooral voor het UV-gedeelte, omdat doorgaans in dat gebied van het spectrum de huidige spectrale bestralingssterktestandaarden (zoals 1000 W halogeenlampen) een grote spectrale bestralingsdaling vertonen.

 

Impact op de status quo:
Er werden methoden ontwikkeld met een focus op het UV-spectrale bereik van 280 nm tot 400 nm. Een LDLS werd gekoppeld aan de dubbele monochromatorgebaseerde faciliteit die bij VSL in gebruik is. Hiervoor werd de LDLS uitgerust met een op dubbele parabolische spiegel gebaseerde focusseringsoptiek, gemonteerd op een gemotoriseerde bronvertaaltafel naast de monochromatorfaciliteit.

Voor de traceerbaarheid van spectrale stralingsmetingen in het zichtbare en nabij-infrarode spectrum (bijvoorbeeld 300 nm tot 1600 nm) is echter een onderzoeksproject in behandeling. Hierin zullen we verder gebruik maken van de LDLS en de monochromatorfaciliteit in het ultraviolet-zichtbare-nabij-infrarood (UV-VIS-NIR) spectrale bereik als een brongebaseerde overdracht van de spectrale bestralingseenheid.

Jouw rol:
Daarom moet de meetfaciliteit van VSL met een LDLS over deze spectrale bereiken weer operationeel worden gemaakt. Dit omvat het toepassen en bijwerken van de bestaande methoden voor gebruik met een LDLS. VSL zal zijn dubbele monochromatoropstelling updaten door te werken met een lasergestuurde plasmalichtbron om onder andere de haalbare spectrale bestralingsniveaus te beoordelen, vooral in het zichtbare en nabij-infrarood. De opstelling van VSL moet zo worden gekarakteriseerd dat deze geschikt zal zijn voor gebruik als afstembare referentiegolflengtebronnen voor spectrale bestraling.

 

Toelage:
Er geldt een maandelijkse vergoeding van € 615,- (bruto).

Enthousiast?

Solliciteer en word onze collega!

Lydia de Koning
HR Business Partner

Over VSL

VSL is het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland en heeft ruim honderd gepassioneerde medewerkers. In opdracht van de Nederlandse overheid ontwikkelen en beheren wij nationale meetstandaarden. Wij zorgen ervoor dat deze tot de beste ter wereld behoren en internationaal geaccepteerd worden. We bieden ook klantkalibraties, projecten op maat, referentiemateriaal, interlaboratoriumvergelijkingen en training.

Als nationaal metrologisch instituut (NMI) maken wij de meetresultaten van bedrijven, laboratoria en instellingen direct herleidbaar naar internationale standaarden. VSL levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de betrouwbaarheid, kwaliteit en innovatie van producten en processen in het bedrijfsleven en de samenleving.

Enthousiast? Wij kunnen het begrijpen. Solliciteer en kom ons team versterken!
Stuur je CV en motivatie naar Lydia de Koning, HR-adviseur via ldekoning@vsl.nl.

Wil je meer inhoudelijke informatie over deze functie, neem dan contact op met Aaron Seymour, Wetenschapper en potentiële stagebegeleider, via aseymour@vsl.nl.