World Metrology Day 2021

20-05-2021

Delft, 20 mei 2021 - Metrologie, de wetenschap van het meten, is onmisbaar voor onze gezondheid. Daar staan we niet dagelijks bij stil en daarom is ‘Meten voor gezondheid’ dit jaar het thema van Wereld Metrologie Dag. Metrologie is bijvoorbeeld van groot belang bij de behandeling van kankerpatienten met radiotherapie, of bij het toedienen van zuurstof aan COVID-19 patiënten. Maar denk ook aan het meten van de luchtkwaliteit, het in kaart brengen van de stikstofuitstoot en innovaties als Daan Roosegaardes Urban Sun, een project dat het Coronavirus bijna tot 0 reduceert met behulp van licht.

VSL werkt dagelijks aan de betrouwbaarheid, kwaliteit en innovatie van producten en processen die toegepast worden voor de publieke gezondheid(szorg).

In de eerste VSL Talk leggen Eppo Bruins en Fabienne van Booma uit waarom meten zo belangrijk is voor de samenleving in het algemeen en dus ook voor onze gezondheid(szorg).

Metrologie in de gezondheidszorg

Eén op de twee patiënten met kanker wordt behandeld met radiotherapie, waarbij ioniserende straling wordt gebruikt om tumorweefsel te doden. Dr. Ir. Jacco de Pooter, Principal Scientist Ionizing Radiation Standards bij VSL: “Tegelijkertijd moet het gezonde weefsel zo goed mogelijk gespaard blijven. De afgegeven stralingsdosis is een belangrijke maat voor de schade aan weefsel en uiteindelijk het succes van de behandeling.”

Metrologie en dosimetrie blijven ook in de toekomst belangrijk in de radiotherapie omdat er steeds meer geavanceerde radiotherapietechnieken komen die een nieuwe manier van dosimetrie vragen. Een belangrijke doel in Radiotherapie is om tijdens de behandeling afbeeldingen van de binnenkant van de patiënt te maken zodat je precies kan zien waar de tumor zit. Hiervoor is in het UMC Utrecht een MRI linac ontwikkeld wat de combinatie is van een bestralingsapparaat en een MRI scanner. Een MRI scanner werkt op basis een constant magneetveld. Meetapparatuur wordt sterk beïnvloedt door dit magneetveld. Wij hebben met behulp van deze standaard uitgezocht wat de invloed is voor de belangrijkste meetapparatuur en voor een stralingsveld. We zijn nu bezig in samenwerking met UMCU om dat ook te doen voor de stralingsvelden die echt tijdens de behandeling worden gebruikt. Het doel is om de dosimetrie voor deze techniek op dezelfde nauwkeurigheid te krijgen als voor bestaande radiotherapie.

In deze VSL talk vertellen Bas Raaymakers en Jacco de Pooter hier meer over:

 

 

Kwaliteit van de leefomgeving

Het is bekend dat de kwaliteit van onze leefomgeving (lucht, water, bodem) van invloed is op onze gezondheid. Metingen zijn daarbij van essentieel belang. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofproblematiek. Standaarden voor ammoniak en stikstofdioxide zijn essentieel voor het in kaart brengen en kunnen aanpakken van de ‘stikstofproblematiek’. Dankzij meetresultaten die op deze standaarden zijn terug te voeren, kunnen de effecten van zowel de emissies als van maatregelen om deze emissies te beperken worden gestaafd.

Een ander zeer actueel onderwerp waar metrologie een belangrijke rol in speelt, zijn PFAS componenten, de ‘forever chemicals’. Deze bestonden nog niet tot de mens ze creëerde, onder anderen voor gebruik in de anti-aanbaklaag van pannen en bijvoorbeeld voor regenjassen. In bepaalde hoeveelheden zijn ze zeer schadelijk voor de gezondheid. Daarom is het heel belangrijk om bodem- en waterverontreiniging door PFAS zo nauwkeurig en consistent mogelijk te meten.

Jacob de Boer en Adriaan van der Veen vertellen meer over wat VSL op dit gebied doet in deze VSL Talk:

 

 

Coronavirus bestrijden met far-UVC licht

Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team lanceerden recent de Urban Sun, die dankzij een far-UVC lichtbron in staat is het coronavirus tot 99,9% te reduceren, zonder hierbij schade te veroorzaken aan de gezondheid van iemand die aan de lichtbron wordt blootgesteld. De far-UVC lichtbron van Urban Sun is gemeten en gekalibreerd door VSL.

“Sinds we met het coronavirus te maken hebben is onderzoek naar het gebruik van UV-lichtbronnen enorm relevant geworden, zegt Kate Chernysheva, Scientist Length and Optics bij VSL. “UV-lichtbronnen met een golflengte van 222 nanometer worden gebruikt om te desinfecteren en zijn bewezen effectief in het bestrijden van het coronavirus.”

Optische metrologie maakt het mogelijk de blootstelling aan straling te meten, variërend van infrarode tot ultraviolette lichtbronnen.

In deze VSL Talk gaan Daan Roosegaarde en Ekaterina Chernysheva dieper in op het Urban Sun project:

 

 

Meten voor de toekomst

Metrologie speelt dus een onmisbare rol in onze gezondheid(szorg), net als in de rest van ons dagelijks leven. Nu en in de toekomst. Daarom staan we jaarlijks stil bij het nut en de noodzaak van de kunst van het meten. Maar eigenlijk zouden we dat iedere dag moeten doen.