VSL meet en kalibreert de ‘Urban Sun’ van Studio Roosegaarde

05-03-2021

Ontwerper Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers, experts en wetenschappers hebben de uitdaging opgepakt om te onderzoeken hoe de kracht van licht ons welzijn kan verbeteren. Geïnspireerd door het licht van de zon en wetenschappers die onderzoeken hoe een nieuw specifiek licht het coronavirus tot 99,9% veilig kan reduceren, lanceert Studio Roosegaarde ‘s werelds eerste Urban Sun. De Urban Sun's far-UVC lichtbron is gemeten en gekalibreerd door VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland.

Jacob Jan de Boer, Key Account Manager bij VSL: "Wij zijn er erg trots een bijdrage te hebben geleverd aan dit project, dat is opgezet als symbool van hoop in deze uitdagende COVID-19 tijden." Onderzoek heeft aangetoond dat far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus veilig kan reduceren, in tegenstelling tot traditioneel 254 nm UV-licht dat wel schadelijk is voor mensen. Urban Sun schijnt een cirkel van dit far-UVC licht om hiermee een plein schoner te maken van het coronavirus, in combinatie met huidige overheidsregels.

Urban Sun visualiseert hoop en wil de gevolgen van de sociale isolatie tegen gaan door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst beter te maken. Daan Roosegaarde: "Plotseling is onze wereld gevuld met plastic barrières en afstand stickers, onze familie gereduceerd tot pixels op een computerscherm. Laten wij de architecten zijn van ons nieuwe normaal en betere plekken creëren om elkaar te ontmoeten."

Voor meer informatie bezoek https://www.studioroosegaarde.net/project/urban-sun.

(Beeld: Daan Roosegaarde, www.studioroosegaarde.net)