Internationale Systeem van Eenheden vernieuwd

16-11-2018

16 november 2018, Parijs, Frankrijk: vandaag, in een historisch besluit, stemden vertegenwoordigers van 60 landen voor het herdefiniëren van het internationale Systeem van Eenheden (SI), waarbij de definitie van de kilogram, de ampère, de kelvin en de mol wereldwijd, voor altijd zijn veranderd.

Het besluit, genomen op de Algemene Conferentie over Gewichten en Maatregelen in Versailles, Frankrijk, georganiseerd door het Internationaal Bureau voor Gewichten en Meetmiddelen (BIPM), betekent dat alle SI-eenheden nu worden gedefinieerd in termen van constanten die de natuurlijke wereld beschrijven. Dit zal de toekomstige stabiliteit van de SI verzekeren en de mogelijkheid openen voor het gebruik van nieuwe technologieën, met kwantumtechnologieën ingebrepen, om de definities te implementeren.

De wijzigingen, die op 20 mei 2019 van kracht worden, zullen een einde maken aan het gebruik van fysieke objecten om meeteenheden te definiëren.

De definitie van het kilogram voor meer dan 130 jaar, het International Prototype of the Kilogram (IPK), een cilinder van een platinalegering opgeslagen bij het BIPM in Frankrijk, zal nu met pensioen gaan. Het zal worden vervangen door de constante van Planck - de fundamentele constante van de kwantumfysica. Waar de stabiliteit van de IPK alleen kon worden bevestigd door vergelijkingen met identieke exemplaren, een moeilijk en mogelijk onnauwkeurig proces, is de Planck-constante altijd en overal gereed voor gebruik.

"De SI-herdefinitie is een mijlpaal in de wetenschappelijke vooruitgang," zei Martin Milton, directeur van het International Bureau of Gewichten en Meetmiddelen (BIPM). "Het gebruik van de fundamentele constanten die we in de natuur waarnemen als een fundament voor belangrijke concepten, zoals massa en tijd, betekent dat we een stabiele basis hebben om ons wetenschappelijk inzicht te vergroten, nieuwe technologieën te ontwikkelen en enkele van de grootste uitdagingen in de samenleving aan te pakken."

De nieuwe definities zijn van invloed op vier van de zeven basiseenheden van de SI: de kilogram, ampère, kelvin en mol; en alle daarvan afgeleide eenheden, zoals de volt, newton, pascal en joule.

De kilogram - wordt gedefinieerd door de constante Planck (h)
De ampère - wordt gedefinieerd door de elementaire elektrische lading (e)
De Kelvin - wordt gedefinieerd door de Boltzmann-constante (k)
De mol - wordt gedefinieerd door de constante van Avogadro (NA)

Hoewel de grootte van deze eenheden niet zal veranderen (een kilogram is nog steeds een kilogram), voegen de vier opnieuw gedefinieerde eenheden zich bij de seconde, de meter en de candela om ervoor te zorgen dat de set SI-basiseenheden stabiel en nuttig blijft. De herziene SI zal zijn relevantie behouden door technische innovaties mogelijk te maken. Net zoals de herdefiniëring van de seconde in 1967 de basis vormde voor technologie die de manier waarop we communiceren over de hele wereld, via GPS en internet, heeft veranderd, zullen de nieuwe veranderingen verstrekkende gevolgen hebben voor wetenschap, technologie, handel, gezondheid en het milieu.

Klik hier voor meer informatie over de SI-units

Afbeeldingen bij dit bericht, samen met bijschriften, kunnen hier worden gedownload